Ön kayıt işlemleri nasıl yapılıyor?
“Enformatik Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programına” bahar ve güz yarıyıllarında başvuru yapılabilmektedir.  Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünün web sayfasında ön kayıt tarihlerinde  belirtilecek olan web sayfası aracılığıyla başvuru yapılması yeterlidir.  Programla ilgili kontenjanları ve ön kayıt koşulları için Fen Bilimleri Enstitüsünün sayfasını takip edebilirsiniz.
http://www.fenbilimleri.ankara.edu.tr/

Başvuru yapabilmek için ALES ve yabancı dil puanı gerekiyor mu?
2016-2017 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılından itibaren ALES şartı kaldırılmıştır.

Başvuru yapabilmek için herhangi bir lisans programından mezun olmak yeterli midir?
Evet yeterli. Disiplinler arası bir bölüm olduğu için farklı alanların (sayısal, sözel, eşit ağırlık vb.) lisans mezunları başvurabilirler.

Bölüme özel öğrenci olarak başvurulabiliyor mu?
Fen Bilimleri Enstitüsü Enformatik Anabilim Dalı Enformatik Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programına “özel öğrenci” alınmaktadır. Programa özel öğrenci statüsündeki başvurular, Ankara Üniversitesi Yüksek Lisans Yönetmeliği çerçevesinde değerlendirmeye alınır.

Ön kayıt yaptırdıktan sonra ne yapılması gerekiyor?
Ön kayıt işleminden sonra adaylar yazılı bilim sınavına alınacaktır. Sınava katılacak tüm adayların yanında aşağıdaki belgeleri getirmesi gerekmektedir.

  • TC Kimlik Numarası yazılı Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (Onaylı/Onaysız Olabilir)
  • Mezuniyet Transkripti ve Mezuniyet Belgesi fotokopisi (Onaylı/Onaysız Olabilir)
  • Elektronik ortamda yapılan Ön Kayıt Başvuru Belgesinin pdf formatındaki çıktısı

Sınav sonuçları %50 okul başarı puanı %50 bilim sınavı sonucuna göre belirlenmektedir. Sınav sonucunda 65 puan alan öğrenciler kesin kayıt hakkı kazanmaktadır. Kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin listesi Fen bilimleri Enstitüsünün web sayfasında yayımlanacaktır.

Ders ücretleri ne kadar?
Kayıt yaptıracak öğrencilerin kredi başına 200 TL ödemesi ve 400 TL’lik materyal ücretini ödemeleri gerekmektedir.

Kesin kayıt işlemleri nasıl yapılacak?

  1. Kesin kayıt evrakları Fen Bilimleri Enstitüsüne teslim edilecektir.
  2. Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından kayıt yaptıran öğrencilere kapalı bir zarfta kullanıcı bilgisi ve şifresi teslim edilecektir.
  3. Fen Bilimleri Enstitüsü kayıt yaptıran öğrencileri http://obs.ankara.edu.tr adresinde aktifleştirdikten sonra sayfadan ders seçimi yapılmaktadır.
  4. Öğrenci kullanıcı adı ve şifresi Enstitü tarafından aktifleştirilmektedir. Aynı gün kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yapamayan öğrenciler lütfen http://fenbilimleri.ankara.edu.tr/tr/iletisim adresindeki iletişim bilgilerinden enstitüyü arasın.
  5. Ders seçim işlemleri yapıldıktan sonra sayfada ödemeniz gereken tutar görüntülenecektir.
  6. Vakıfbank şubelerine giderek öğrenci numaranızı bildirdiğinizde ders ve materyal ücretleri yatırılabilir.
  7. Ücretler yatırıldıktan sonra obs.ankara.edu.tr adresinden seçtiğiniz dersleri danışman onayına göndererek kayıt işlemlerini tamamlamış olacaksınız.

Öğrenci numaramı nasıl öğrenebilirim?
Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerin açıklandığı listede öğrenci numaraları belirtilmektedir.

Dersler için bölüme gelmem gerekiyor mu?
Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Enformatik Anabilim Dalı altında açılmış olan “Enformatik Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı” kapsamındaki öğrenme etkinlikleri, internet aracılığıyla uzaktan eğitim modeline göre tasarlanmıştır.  Öğrenciler, Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi Moodle öğrenme yönetimi sistemi (ÖYS) (http://yukseklisans.ankara.edu.tr/) aracılığıyla e-öğrenim modeline göre hazırlanmış kitaplara ve makale gibi diğer kaynaklara internet üzerinden erişebilirler. ÖYS üzerinde programın öğretim elemanlarıyla ve diğer öğrencilerle forumlar, bloglar ve web konferans-sanal sınıf yazılımı aracılığıyla etkileşimde bulunabilirler, isteyen hocalar, öğrencilerle senkron çevrimiçi (online) derslerde video konferans yapabilirler.

Dersin olduğu zaman farklı nedenlerden dolayı katılamıyorum. Ne yapmam gerekiyor?
Canlı derslere katılamayan öğrenciler 7/24 ulaşabilecekleri canlı derslerin kayıtlarını haftalık olarak istedikleri zaman izleyebilirler. Sistem üzerinden öğretim üyeleri tarafından verilen görevlerin takip edilmesi de gerekmektedir.

Sınavlar nasıl yapılıyor?
Vize sınavları öğretim üyeleri tarafından verilen farklı etkinliklerle yapılabileceği gibi sınavda yapılabilir.  Final sınavında tüm öğrencilerin belirtilen gün ve saatlerde bölümde olması zorunludur.

Derslerle ilgili detaylı bilgi edinebilir miyim?
Ders içerikleriyle ilgili ayrıntılı bilgilere http://enformatik.ankara.edu.tr/?page_id=2514 adresinden ulaşabilirsiniz.

Ders içeriklerine nasıl ulaşacağız?
Dersler içeriklerine kesin kayıt yaptıran öğrenciler http://yukseklisans.ankara.edu.tr/ sayfası üzerinden erişebilecekler.

Kaç ders almamız gerekiyor?
5 zorunlu 5 seçmeli olmak üzere toplam 10 ders alınması ve bitirme projesinin tamamlanması gerekmektedir. Yüksek lisansı tamamlayabilmeniz için her dönem için en az 3-4 ders almanız önerilmektedir.

Bölümü başarıyla tamamlamak için şartlar nelerdir?
Bölümün başarıyla tamamlanması için 3 dönemde 10 dersin ve bitirme projesinin bitirilmesi gerekmektedir.